Hibrid erősítő kiegészítés

Korábbi, “Hibrid erősítő másként” cikkemhez szeretnék pár dolgot hozzáfűzni, mivel az elmúlt Covid-os  hónapok alatt volt időm tovább gondolkozni és ténykedni a témán. Az alábbi cikkben elsősorban a tápegység egy praktikus megoldására adok ötleteket, de más, esetleg hasznos dolgok is említésre kerülnek.

A cikk az az alábbi címen letölthető:

http://

 

Lemezjátszó extrával

Korábbi  RIAA korrektor  fejlesztési „küzdelmeim” során felmerült bennem a gondolat, hogy foglalkozni kellene magával a lejátszóval is. Nos elhatározásomat tettek követték és elkészítettem egy extra lemezjátszót, mely hagyományos és tangenciális lejátszásra is alkalmas, majd szórakozásból a működés elvéből adódóan elneveztem a ” magyar vándor” -nak. A gép alkalmas a lemezjátszó karok paramétereinek hatásvizsgálatára és a cikk erről a munkáról és tanulságairól szól.

http://

 

Hibrid erősítő másként

2020 nyarán hozzájutottam egy, a cégem által 30 éve gyártott TWIN-LINE 600 -as erősítőhöz. A Covid-19 alatt (jobb időtöltés hijján) elhatároztam, hogy megmentem az enyészettől. Az alábbi cikk erről a munkáról szól, remélhetőleh mások számára is hasznos részletekkel, tanulságokkal.  A cikk, az alábbi linc-en elérhető, a benne lévő rajzok és képek pedig jobb minőségben a letöltések között elérhetőek.

http://

http://

http://

http://

http://

http://

http://

Csöves erősítő másként

Korábbi „Csöves erősítő építése” cikkemben leírtam egy csöves erősítő megépítésének indító okait, buktatóit és az eredmény értékelését. Most egy másik, szintén standart megoldást építettem meg minimális átalakítással és mivel több vonatkozásban jobbnak találtam a korábbinál, így arra gondoltam, hogy a tapasztalatok megosztása hasznos lehet, csöves erősítőt építeni szándékozók számára.

A cikk olvasható a letöltések között:

http://

RIAA korrektor készítése

A hagyományos lemezek hallgatása mostanában reneszánszát éli, egyre több jó minőségű új lemezt is adnak ki, ezért úgy gondoltam, hogy egy megvalósítható minőségi korrektor egységgel segíthetek azoknak, akik önálló építésre szánják el magukat. A cikk a letöltések között hozzáférhető:

http://

Az elkészült korrektor fotói:

http://

http://

 

 

 

Hibrid erősítő építése

A cikk egy minőségi csöves-félvezetős “hibrid” erősítő tervezési meggondolásaival és  a megvalósítás módjával foglalkozik és a letöltések között, illetve az alábbi linc-ekről letölthető:

A cikk:http://

AN614 csöves előfok:http://

AN615 bipoláris végfok:http://

AN617 rendszervezérlő áramkör:http://

Erősítők torzítása

Folytatva korábbi tevékenységemet, megvizsgáltam a megépített erősítők torzítási viszonyait dr.Bakó Tamás hasonó témájú cikkének tükrében. Vannak a cikkel egyező és annak tartalmával ütköző tapasztalataim – akit érdekel olvashatja az alábbi letöltés helyén:

http://

Erősítő építés továbbgondolva

Korábbi cikkemben, (Csöves erősítő építés) részletesen elemeztem a csöves , illetve a félvezetős erősítők különböző hangzásának okait és a legmeghatározóbb elemnek a rendszerint jelentős, kimenőimpedancia különbséget találtam. A cikkben megígért folytatásként  kidolgoztam a különböző erősítőkre alkalmazható kimenőimpadancia módosító megoldásokat és az eredményeket összegző cikk letölthető az alábbi helyen:

http://